El segon cervell


El sistema nerviós entèric (popularment conegut com el segon cervell) és el que s'encarrega de controlar el sistema gastrointestinal. Aquest sistema compta amb 100 milions de neurones (una mil·lèsima part de les que tenim al cervell però mes de les que hi ha a la medul·la espinal). El que no és tan conegut és que en ell es troben els mateixos neurotransmissors que en el cervell cranial, és a dir, a la mucosa intestinal es produeix el 95% de la serotonina (estretament relacionada amb la depressió) i el 50% de la dopamina (considera el centre del plaer, ja que regula la motivació i el desig i fa que repetim conductes que ens proporcionen beneficis o plaer). No és doncs d'estranyar que estudis recents demostren que molts estats d'irritació, emocions descontrolades, ansietat, depressió, hiperactivitat, anhedonia i altres anomalies de conducta estiguin més relacionades amb la salut intestinal que amb desequilibris en els neurotransmissors cerebrals.

Per tenir cura del nostre segon cervell hem de tenir en compte tres aspectes:

1. L'alimentació. Una aportació d'aliments naturals, no industrialitzats ni processats ens garantirà l'entrada de vitamines, enzims i micronutrients frescos.

2. L'assimilació digestiva. L'ecosistema intestinal està format per 100 milions de bacteris. Si aquests bacteris són les adequades ens ajudaran a processar els nutrients de forma correcta, per contra, si la microbiota aquesta en disbiosis ens produirà una inflamació i hiperpermeables, pertorbant el sistema nerviós central. Per a això consumirem suficients pre i pro biòtics.

3. La despesa energètica. Hi ha d'haver un equilibri entre la ingesta i la despesa energètica. Predisposicions genètiques, contaminants externs, hiperactivació del sistema immunològic, estrès físic i / o emocional crònic, són situacions que poden absorbir massa energia desatenent les necessitats viscerals i empitjorant l'assimilació de nutrients, amb tot el que això comporta.


Des de la psiconeuroinmunologia aconsellem pautes de vida que poden ajudar a la salut del nostre segon cervell.