Panxa inflada, problema de salut o d’estètica?


Ara que comença el bon temps i canviem els jerseis amples per roba mes ajustada; ens poden aparèixer conflictes amb l’excés de volum de l’abdomen. Si és el nostre cas, hem d’esbrinar a on hi ha el problema, sinó, les nostres accions seran inútils. Generalment podem tenir una o varies d’aquestes situacions:  un sobrepès, una falta de tonificació abdominal (i per tant falta fermesa), una pell  flàccida i/o un desequilibri visceral.

En ocasions encara que es faci exercici o s’abaixi el numero de calories ingerides, el volum de la panxa no disminueix.

En altres casos, la persona pot tenir un pes corporal correcte i als matins la seva sensació general és bona però a mesura que passen les hores del dia i arriben els vespres, la sensació d’inflor a la panxa va augmentant fins el punt de produir dolor i/o haver de descordar-se els pantalons per excés de pressió.

Aquestes situacions ens han de fer veure que el volum abdominal no forma part de un problema estètic sinó de salut, ja que pot indicar una patologia digestiva, de intolerància alimentària, de alteracions de microbiota intestinal o de inflamació intestinal crònica, etc. D’aquestes i altres situacions s’encarrega la especialitat de psiconeuroimnunologia clínica (PNIc).

Des de PNIc es valora l’estat general de salut i a traves d’un extens qüestionari de signes i símptomes (nivell de cansament, qualitat del son, qualitat del cabell, tipus i quantitat de femta, alteracions de la pell, numero de refredats a l’any, etc) i amb el suport de anàlisis clíniques es valora la necessitat de modificar els hàbits alimentaris (nutrició funcional), modificar els hàbits conductuals (millorant la relació del sistema nerviós, del sist. immunològic i el sist. endocrí) i si es necessari suplementar per compensar les carències que s’han creat.


Unes primeres pautes que tothom pot seguir per “abaixar panxa” són: restringir la ingesta de calories buides i substituir-les per menjar fresc (fruita, verdura, ous i peix), fer una mica d’exercici diari (incloent hipopressius) i beure mínim d’1’5 litres d’aigua al dia (per millorar el funcionament intestinal i la elasticitat de la pell).