Un disruptor
endocrí o disruptor hormonal és una substància química, aliena al cos humà,
capaç d'alterar el seu equilibri hormonal.
Aquestes
substancies són molt nombroses i posseeixen estructures molt variades. Poden
tenir origen natural o artificial, i poden actuar a dosis molt baixes.
Els podem trobar
en pesticides, detergents, plàstics, productes cosmètics (desodorants, locions
solars, maquillatge), etc.
-
Disminució
del comptatge espermàtic.
-
Alteracions
en sistema genitourinari.
-
Infertilitat.
-
Càncers
hormono-dependents (testicle, pròstata, ovari, mama ...).
-
Múltiples
problemes menys específics, relacionats amb la gran complexitat del nostre
sistema hormonal, com desordres metabòlics i malalties neurològiques.
Si bé molts
d'aquests disruptors endocrins no es vinculen directament als aliments, si
poden venir associats a aquests, als seus envasos o altres objectes que els
envolten, per això, per limitar els mateixos en els nostres plats i així protegir
a l'organisme es recomana:
- Evitar aliments amb envasos de plàstic i en el seu reemplaçament, preferir ingredients emmagatzemats en vidre.
- Escollir productes i recipients per als nostres plats que s'identifiquin com "lliures de bisfenol A", per exemple, recipients de carmanyola o plàstics.
- Reduir l'ocupació de enllaunats com a ingredients dels nostres plats, ja que les llaunes posseeixen una coberta interna que pot alliberar bisfenol A.
- Escollir ingredients el més naturals possibles o orgànics, per evitar plaguicides, pesticides i altres que poden deixar rastres de disruptors endocrins.
- No emprar per cuinar film de PVC ni emprar aliments coberts amb aquest material que pot contenir bisfenol A.
- Higienitzar correctament fruites i hortalisses per eliminar al màxim restes de substàncies exògenes.
- Evitar a la cuina cosmètics, ungles pintades amb esmalts o productes de neteja que poden contenir ftalats.
- No utilitzar utensilis per cuinar amb tefló.