Disruptor hormonal: enemic inadvertit

Un disruptor endocrí o disruptor hormonal és una substància química, aliena al cos humà, capaç d'alterar el seu equilibri hormonal.

Aquestes substancies són molt nombroses i posseeixen estructures molt variades. Poden tenir origen natural o artificial, i poden actuar a dosis molt baixes.

Els podem trobar en pesticides, detergents, plàstics, productes cosmètics (desodorants, locions solars, maquillatge), etc.

En persones, els disruptors hormonals estan relacionats amb:

-       Disminució del comptatge espermàtic.
-       Alteracions en sistema genitourinari.
-       Infertilitat.
-       Càncers hormono-dependents (testicle, pròstata, ovari, mama ...).
-       Múltiples problemes menys específics, relacionats amb la gran complexitat del nostre sistema hormonal, com desordres metabòlics i malalties neurològiques.

 Com podem limitar els disruptors endocrins en el menjar?


Si bé molts d'aquests disruptors endocrins no es vinculen directament als aliments, si poden venir associats a aquests, als seus envasos o altres objectes que els envolten, per això, per limitar els mateixos en els nostres plats i així protegir a l'organisme es recomana:
  • Evitar aliments amb envasos de plàstic i en el seu reemplaçament, preferir ingredients emmagatzemats en vidre.
  • Escollir productes i recipients per als nostres plats que s'identifiquin com "lliures de bisfenol A", per exemple, recipients de carmanyola o plàstics.
  • Reduir l'ocupació de enllaunats com a ingredients dels nostres plats, ja que les llaunes posseeixen una coberta interna que pot alliberar bisfenol A.
  • Escollir ingredients el més naturals possibles o orgànics, per evitar plaguicides, pesticides i altres que poden deixar rastres de disruptors endocrins.
  • No emprar per cuinar film de PVC ni emprar aliments coberts amb aquest material que pot contenir bisfenol A.
  • Higienitzar correctament fruites i hortalisses per eliminar al màxim restes de substàncies exògenes.
  • Evitar a la cuina cosmètics, ungles pintades amb esmalts o productes de neteja que poden contenir ftalats.
  • No utilitzar utensilis per cuinar amb tefló.